מרן רה"י הגאון הגדול רבי רפאל שמואלביץ זצוק"ל

שנת לידתו: תרח״ץ
שנת פטירתו: תשע״ו

חיבוריו: "שיעורי רבי רפאל"

מרן רה"י הגאון הגדול רבי רפאל שמואלביץ זצוק"ל

נולד בשנת תרח"צ בעיירה מיר לאביו מרן רה"י שה"ת הגאון רבי חיים שמואלביץ זצ"ל. מצד אביו היה נינו של הסבא מנובהרדוק ומצד אמו נכדו של הסבא מסלבודקה.

בעודו ילד קטן נדד עם משפחתו יחד עם כל בני הישיבה בכל הגלויות שגלתה הישיבה בימי השואה האיומה, עד שבגיל תשע עלה עם בני משפחתו לארץ.

 

אביו הגדול אשר ראה את כשרונו המיוחד טפחו וכיוון אותו הדרך הלימוד. עוד לפני שנעשה בר-מצוה הכניסו אביו ללמוד בישיבה הקד', דאג לו לחברותות מבחירי הישיבה ולמד אתו בעצמו בחברותא, לימוד זה נמשך שנים ארוכות עד לפטירת אביו זצ"ל. יחד למדו את רוב מסכתות הש"ס ואת סדרי זרעים וטהרות, כאשר מידי שבת היה נבחן אצל זקנו מרן רה"י הגרא"י פינקל זצ"ל.

בשנת תשכ"ג נשא לאישה את זוגתו הרבנית שתבלחט"א, בת ראש ישיבת 'חברון' הגאון רבי אברהם פרבשטיין זצ"ל, וכבר בשנת תשכ"ה התבקש ע"י חמיו למסור שיעורים בישיבת חברון, כאשר במקביל היה מוסר שיעורים בישיבת 'קול יעקב'.

לאחר פטירת אביו רה"י נקרא למלא את מקומו בראשות הישיבה והחל למסור את שיעוריו בישיבה הקד'. עמל רבות בהכנת שיעוריו העמוקים ובסידורם כדי לאמרם בבהירות. בסברתו הישרה היה מייסד יסודות איתנים ועמוקים והיה שוזר אותם להבנת הסוגיא כולה מכל היבטיה.

עוד לפני שנעשה בר-מצוה הכניסו אביו ללמוד בישיבה הקד', דאג לו לחברותות מבחירי הישיבה ולמד אתו בעצמו בחברותא, לימוד זה נמשך שנים ארוכות עד לפטירת אביו זצ"ל. יחד למדו את רוב מסכתות הש"ס ואת סדרי זרעים וטהרות, כאשר מידי שבת היה נבחן אצל זקנו מרן רה"י הגרא"י פינקל זצ"ל.

במקום גדלותו שם נגלתה ענוותנותו, כאשר לעתים כשהיה נשאל שאלה בשיעור, היה חושב מספר שניות, לאחר מכן היה כותב לעצמו מיד את השאלה ואומר כי לא חשב על כך קודם.

שלם המידות היה מרן. בענוותנותו לא הניח שיכבדו אותו וסירב להשתמש בתלמידיו.

תלמידים רבים הגיעו להתייעץ עמו בכל ענייניהם כשהם נהנים ממנו עצה ותושיה. כאשר היה שומע צרה ניכר היה כי הוא משתתף בצער הזולת ולעתים דמעות זלגו מעיניו.

בשנותיו האחרונות, כשהוא בשיא כוחו בהרבצת התורה תקפה אותו מחלה קשה אשר נלהה ממנו את כח הדיבור ולאחר מכן שיתקה את גופו כליל ועד סוף ימיו ייסורי גוף ונפש נוראיים.